Prijsstijgingen & Leveringsproblemen

Als gevolg van de mondiale ontwikkelingen heeft ook de gemeente Uithoorn last van prijsstijgingen en leveringsproblemen waar het gaat om aanleg, onderhoud en vervanging van de openbare ruimte, infrastructuur, (maatschappelijk) vastgoed en bijvoorbeeld ook voor de aanschaf van materieel.

Met name de stijging van energiekosten en transportkosten, maar ook de beschikbaarheid van grondstoffen, materialen en personeel, hebben effecten op onze activiteiten in de fysieke leefomgeving.

Belangrijke mogelijke gevolgen hiervan zijn of kunnen zijn:

  • Ontwikkelaars krijgen het project niet rendabel en staken of vertragen de ontwikkeling;

  • Projecten voor aanleg en vervanging van infrastructuur en maatschappelijk vastgoed vertragen en / of leiden tot hogere kosten als gevolg van het duurder worden van de grondstoffen, bouwkosten en het gebrek aan personeel;

  • Aanbestedingen mislukken omdat er geen inschrijvers zijn;

  • Onderhoudscontracten, die aflopen en opnieuw aanbesteed en afgesloten worden, zijn aanzienlijk duurder. Lopende onderhoudscontracten waarin een indexering is opgenomen worden ook duurder;

  • Aansluitingen op de nutsvoorzieningen duren veel langer dan gepland en er is een grote wachttijd, waardoor de ingebruikname van gebouwen kan vertragen.

In zijn algemeenheid heeft de gemeente een aantal instrumenten om tegenvallers op te vangen, zoals raming van onvoorzien en risico’s in projectbudgetten en de voorziening indexering voor exploitatiebudgetten. Daarnaast worden prijsstijgingen met betrekking tot kostendekkende exploitaties (zoals afval en riool) meegenomen in de tariefstelling. Wanneer prijsstijgingen onverwachts extreem hoog zijn, dan is het moeilijk of niet mogelijk om deze extra kosten binnen het projectbudget op te vangen. Hierdoor zal het projectbudget middels de daartoe geëigende instrumenten opgehoogd dienen te worden.

Daarnaast neemt de organisatie (gemeente en DUO+) de volgende maatregelen:

  • Voor de start van een onderhandse aanbestedingen is er alvast een belronde om te kijken of partijen uberhaupt willen en kunnen aanbieden. Bij Europese aanbestedingen wordt een korte voorselectie gedaan.

  • Nog meer energie steken in het contact met leveranciers door vaker contact en zorgvuldiger vastleggen van de afspraken.

  • Zoeken naar een balans tussen begripvol over situaties van leveranciers, Begripvol – balans tussen opstappen aannemer / niet – aandacht voor keten;

  • Bij woningbouwprojecten geldt: zoeken naar een balans tussen vasthouden aan (intentie- of anterieure) afspraken, begripvol zijn over de lastige situatie van de initiatiefnemers en samen zoeken naar oplossingen.

  • Opnieuw instellen van het nutsvoorzieningenoverleg, waarbij gemeentebreed wordt gesproken over ontwikkelen ten aanzien van de nutsvoorzieningen.

  • Werken met directie leveringen waarbij wij als opdrachtgever de materialen aanleveren aan de aannemer, zodat we er meer vat op hebben of de materialen er daadwerkelijk op tijd zijn.

  • Bij gestegen projectkosten ook in gesprek gaan met de subsidieverleners om te kijken of subsidies ook (gedeeltelijk) geïndexeerd kunnen worden.

  • Ambtelijk zowel binnen de gemeente als met buurgemeenten uitwisselen van best practices.

Kortom, als organisatie moeten we er dichter op zitten en daartoe veel extra inspanningen leveren. Dit kost de organisatie meer tijd en / of inhuur. Terwijl ook de organisatie kampt met moeilijk te vervullen functies, zowel vast als op inhuurbasis.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf